No Spend November: jouw financiële reset-knop - One Broke Girl (2024)

Home » No Spend November: jouw financiële reset-knop

2 Comments

Zelfs als je netjes bezig bent met jouw geld en budget zullen er periodes zijn waarin je minder let op jouw uitgaven. Een van de meest effectieve manieren om jezelf weer in het gareel te krijgen en jouw geld uit te geven aan dingen die je het écht waard vind, is door een No Spend maand in te plannen. Veel mensen doen dit in november, want dat bekt ook wel erg lekker: “No Spend November“. Maar welke maand je ook kiest, jij gaat er sowieso van profiteren.

No Spend November: jouw financiële reset-knop - One Broke Girl (1)
  • Hoe werkt een No Spend maand?
  • Spelregels
  • Het beste resultaat
  • De beste maand om een No Spend maand te plannen
  • Ik help je mee

Hoe werkt een No Spend maand?

Het idee achter No Spend November is simpel. Je probeert een maand lang zo min mogelijk geld uit te geven. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je jouw hypotheek maar even niet moet betalen of de energierekening links laat liggen, maar het richt zich vooral op jouw variabele uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan jouw boodschappen, uitjes met het gezin of shoptripjes naar Action of leuke kledingwinkels.

Als je al goed bezig bent met inzicht krijgen in jouw financiën, dan heb je waarschijnlijk al wel een beeld bij waar jouw valkuilen liggen. Dat zie je namelijk meteen terug in jouw uitgavenpatroon. De zaken waar jij het minst blij van wordt in jouw uitgaven zijn juist de onderwerpen die je tijdens een No Spend maand aanpakt.

Een No Spend maand houden betekent ook niet dat je helemaal niets meer mag. Je bepaalt namelijk zelf jouw eigen spelregels. Het idee is natuurlijk wel dat je het een beetje uitdagend maakt voor jezelf, want een No Spend maand doet eigenlijk een beetje pijn. En dat hoort zo.

Spelregels

No Spend November: jouw financiële reset-knop - One Broke Girl (2)

In jouw spelregels vertel je jezelf wat jij van jezelf niet mag uitgeven in de No Spend maand. Het is alleen nóg belangrijker om aan te geven wat je wél uit mag geven van jezelf.

Zelf deed ik vorige maand een No Spend maand en ik heb de focus gelegd op mijn 4 zwakke punten: verzorgingsproducten, kringloopshoppen, woonaccessoires -want tijdens de herfst is het zo leuk om je huis lekker knus te maken- en uitjes met mijn dochter. Hier wilde ik dus helemaal niets aan uitgeven.

Daarnaast heb ik ook bedacht dat ik wél geld wilde uitgeven aan klussen in het huis, want dat is hoognodig en ik wil mezelf geen excuus geven om dat niet te doen. Ook gingen we eerder op vakantie dan gepland, maar omdat we daarvoor netjes sparen, mocht ik van mezelf daar gewoon uitgeven zoals normaal.

Het beste resultaat

De beste resultaten behaal je altijd wanneer je jouw voortgang visueel maakt en dus echt kunt zien. Dat is bij een No Spend maand niet anders. Schrijf jouw spelregels dus op en print deze uit. Track jouw voortgang door bij te houden hoeveel je al bespaard hebt. Streep op een kalender af welke dagen het je gelukt is om helemaal geen geld uit te geven. En om het écht interessant te maken hou je bij welke dingen je heel graag wilde kopen, maar niet hebt gedaan. Aan het eind van de maand loop je deze lijst een keer door om te zien of je het nog steeds heel graag wil. Je zult zien dat heel veel dingen afvallen!

De beste maand om een No Spend maand te plannen

Een No Spend maand is best wel heftig. Er gewoon maar lichtzinnig mee beginnen werkt dus meestal niet. Je moet jezelf erop voorbereiden. Voor veel mensen is No Spend November, hoewel het heel lekker klinkt, gewoon niet handig. Je bent nog bezig met de laatste Sinterklaas inkopen, en denk misschien zelfs al aan Kerstmis.

Zelf houd ik me aan 3 regels om te bepalen welke maand voor mij de beste No Spend maand is.

  1. Kies een maand waarin je niet op vakantie gaat. Een No Spend maand volhouden terwijl je geniet van jouw welverdiende rust is niet te doen.
  2. Is één van jouw gezinsleden jarig? Dan is die maand niet de beste maand om te starten. De meeste mensen pakken lekker uit voor een verjaardag van hun kinderen of partner. Het voelt extra naar om dat niet te mógen.
  3. Een maand die tjokvol zit met feestdagen is niet het beste moment om een No Spend maand te doen. Ik heb nog nooit iemand een No Spend December zien doen en dat is met goede reden.

Heb je nu helemaal geen maanden meer over? Geen nood. Omdat je jouw eigen spelregels bepaalt, kun je ook zelf aangeven waar je wél geld aan uitgeeft. Ga dan dus voor de maand met de minste verjaardagen, zonder vakanties en feestdagen.

Ik help je mee

Een No Spend maand helemaal alleen aangaan is vooral de eerste keer best wel heftig. Dat is een van de redenen dat we de No Spend maand ook hebben opgenomen in de cursus Fix Jouw Financiën, zodat we dit sámen kunnen doen. Op de besloten borden van de Broke Girls Community delen de deelnemers hoe het hun vergaat en waar ze tegenaan lopen, zodat ze elkaar kunnen helpen.

De eerstvolgende No Spend Maand staat gepland voor februari 2023, dus je hebt dan nog even de tijd om jezelf mentaal voor te bereiden en de cursus al zo ver mogelijk door te werken.

En als allerleukste kersje op de taart heb ik voor je een geweldige No Spend Maand Printable Bundel ontwikkeld. Hiermee heb je meteen alle tools die je nodig hebt om van jouw No Spend maand een succes te maken. Gewoon, om lekker zelf thuis te printen en te gebruiken zo vaak je wilt.

*Deze bundel en allerlei andere printables zijn gratis te downloaden voor de ‘Fix jouw Financiën’ deelnemers via de Broke Girls Community.

  • No Spend Maand (Printables)

    2,50 incl. BTW

    Toevoegen aan winkelwagen

Dit vind je misschien ook leuk...

Zo ga jij geld besparen in jouw keukenStoptober: Stoppen met roken loont in jouw portemonneeHoe maak je een noodbudget? Ben voorbereid op financiële rampen!No Spend November: Wat zijn de regels?

Reader Interactions

Geef een reactie

No Spend November: jouw financiële reset-knop - One Broke Girl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5704

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.